Det nye TV-signal

9. november, 2009 af Henrik Leidecker Jørgensen Skriv en kommentar »

tvsignal

Det analoge signal slukkede d. 31. oktober 2009 og det var dermed slut med at se tv på den gamle måde. Det er nu blevet afløst af ‘Det nye tv-signal’.

Hvad er så det nye? Først og fremmest, så er TV-signalet nu digitalt og baserer sig på DVB-T. For at se TV via det nye signal er det derfor nødvendigt at have et fjernsyn eller en boks, som indeholder en DVB-T tuner.


Med det digitale signal kan der være flere kanaler på den plads, som én kanal brugte tidligere. Det er muligt, fordi kanalerne er komprimerede med enten MPEG2 eller MPEG4, hvor sidstnævnte er den nyeste og mest effektive komprimering.
Den ekstra plads anvendes til flere formål. Dels bliver der flere kanaler at vælge imellem og desuden sendes visse kanaler i HD f.eks. DR HD, hvilket fylder mere og står for ‘High Definition’. HD dækker over en væsentlig bedre TV-kvalitet end den, der kan opnås med analog TV. Det er lidt som at sammenligne med en DVD.

Følgende kanaler kan modtages uden betaling -  DR1, DR2, TV 2, DR HD, DR Update, DR Ramasjang, DR K  og Folketingskanalen. De sidste fem kanaler er kodet med MPEG4 og kan derfor kun vises på udstyr, der understøtter dette. Fra og med 2012 vil alle kanaler overgå til MPEG4 komprimering.

Robert_fjernbetjening_venstre_275_300

En række af de nye kanaler vil kun være tilgængelig mod betaling. I Danmark står firmaet Boxer for distributionen  af TV-signalet via DVB-T og tilbyder på nuværende tidspunkt 31 betalingskanaler.

 Kanaler

Det er muligt at bestille fire forskellige basispakker med priser fra 49 kr./md. til 239 kr./md. Der følger et ’smartcard’ med i forbindelse med et Boxer abonnement. Udstyret skal derfor også understøtte kort, hvilket alle Boxers godkendte bokse gør. Kortet indeholder en lille chip meget lig et Dankort.

Det er muligt med en DVB-T boks at se TV på et traditionelt billedrørsfjernsyn. Står der et nyt fladskærms-TV på ønskesedlen, så understøtter stort set alle i dag DVB-T. I begge tilfælde er det vigtigt er at gøre op med sig selv, om det er nødvendigt med understøttelse af MPEG4 i forhold til, hvilke kanaler man ønsker at se her og nu.

God fornøjelse med ‘Det nye TV-signal’.

Annoncer

Kommentarer er lukket.