Digital lyd i flere rum

8. november, 2009 af Henrik Leidecker Jørgensen Skriv en kommentar »

Musik på digital form er efterhånden blevet helt almindelig. Alle nyere mobiletelefoner kan afspille digital musik, mange har investeret i en IPod og PC’en er i dag et godt bud på et Media Center.
Efterhånden som samlingen af digital musik vokser, så bliver spørgsmålet om, hvordan musikken kan komme ud gennem højttalerne i stuen, køkkenet, på terrassen osv., mere og mere relevant.

sonos_house

Firmaet Sonos har et bud på dette med deres ‘Multi-Room Music System’. Sonos er et amerikansk firma, der har eksisteret siden 2004. Deres vision er at gøre digital musik tilgængelig for alle og de har brugervenligheden i højsædet.

SONBU250_1_m

Deres produktserie indeholder musikafspillere, fjernbetjeninger og højttalere. Det eneste, der mangler for at komme igang, er et sted at opbevare musikken f.eks. en PC eller en netværksdisk.
Har man allerede en forstærker, så kan man købe ZonePlayer 90(th.), der tilsluttes til forstærken på samme måde en CD afspiller. ZonePlayer 120(m.) indeholder en forstærker på 2 x 55 watt og kan forbindes direkte til højttalere.  Endeligt er der fjernbetjeningen CR200(th), som kan bruges til at styre alle enheder i huset. Med ZP90, ZP120, CR200 og en netværksdisk får man altså mulighed for at spille digitalt musik i to rum.
Næste spørgsmål er selvfølgelig, hvordan skal de forskellige enheder forbindes? Her er Sonos systemet rigtigt smart. Det hele kan fungere trådløst, så man undgår at trække ledningen mellem f.eks. stuen og kontoret. Der er dog en enkelt ting, som man skal være opmærksom på i denne sammenhæng. En af enhederne skal være forbundet, via et netværkskabel, til det sted, hvor man opbevarer musikken.
Er der behov for en enhed i køkkenet, er der mulighed for f.eks. at købe en ZonePlayer S5, som indeholder højttalere.

SONZPS5WH_1_m

Det er ganske enkelt at tilføje en ekstra enhed. Vælg ’tilføj enhed’ på fjernbetjeningen og tryk på to knapper samtidigt på enheden og den er nu klar til at spille musik.
Her slutter det ikke. Sonos systemet har endnu én ting at byde på – hvilket måske nok er et af de punkter, hvor produktet adskiller sig mest fra konkurrenterne. Det er muligt at spille samme musik på flere enheder samtidigt. Musikken er den samme i stuen og i køkkenet  men i kontoret spilles der f.eks. Internet radio.
Det er også muligt at tilslutte en CD afspiller et Media Center eller noget helt tredje til en enhed, hvorefter dette kan afspilles på enhver enhed tilsluttet systemet.

Der er ingen tvivl om, at er det en  enkel installation, synkronisering af musikken i flere rum og høj kvalitet, der har prioritet, så er Sonos et af de bedste bud. Efter at have haft systemet i et par år har jeg endnu ikke oplevet nogen problemer og jeg huske med tydelighed, hvor let det var at sætte op første gang. Selv ikke mine Apple produkter har været så intuitive!
Hvis jeg endelig skal sige noget negativt om Sonos systemet, så er det den manglende integration med andre systemer.. Hvorfor kan jeg ikke styre Sonos fra mit Media Center?

Der findes ikke noget åbent interface til Sonos systemet, men det bygger i høj grad på standardiserede protokoller. Derfor er det også relativt enkelt at lave et interfacet. På denne side kan man finde et uofficielt webinterface, som f.eks. kan afvikles på en mobiltelefon.
Hvis man har en IPod eller en IPhone, så har Sonos faktisk leveret en applikation, der kan bruges til at styre deres system – det virker rigtig godt.

Der findes konkurrerende systemer, med langt flere muligheder, men Sonos har leveret et produkt, der bare virker. Prisen på 7.999 for et sæt med ZP90ZP120og en CR200 i HI-FI Klubben virker ikke afskrækkende, når man tænker på, hvad man får.

Jeg kan defor klart anbefale Sonos.

Annoncer

Kommentarer er lukket.